dissabte, 1 de febrer del 2014

SEQÜENCIA ESTRATIGRÁFICA Canal dels Avellaners




EL BERGUEDÀ :
DE LA PREHISTÒRIA A L'ANTIGUITAT





Muntanya de  Queralt . Berga
Mapa: 292 Situació: JITDG028624
Altura sobre el nivel/ del mar: 995 m


SEQÜENCIA ESTRATIGRÁFICA

En la XXIII Assemblea Intercomarcal d'Estu­ diosos el juny de 1979 donavem  unes notícies preliminars sobre !'estratigrafía de la Canal deis Avellaners, i posavem en evidencia, la impor­ tancia d'un  jaciment amb  una bona superpo­ sició d'estrats, primerament perles poques es­ tacions prehistoriques amb estratigrafía que hi ha a Catalunya, i a més per ser el primer  que una potencia  de nivells considerables  a la comarca  del Bergueda. Totes les coves o bal­ mes de la nostra comarca  conegudes  fins ara que tenen restes prehistoriques no passen d'un sol nivell amb troballes, excepcionalment  dos, quasi tots amb restes d'un sol moment cultu­ ral, tret de l'Escletxa {Castellar  del Riu) o la cova de can Mau rí (Berga). En aquesta última cova, amb  un sol nivell fertil d'uns 20 cm de gruix per terme  mig, hi tenim  barrejats tot el ventall de cultures que a la Canal deis Avella­ners estan repartides en diferents estrats, amb una potencia  tots ells de 5,20 m de gru ix. Per aixo hem de considerar  la seva importancia, sobretot per a la nostra comarca  i comarques ve'ines, on permetra situar, en un moment cro­ nologic  relatiu,  molts  materials que s'havien de comparar amb  estacions  més llunyanes,  i que res no ens assegurava, encara que les tro­ balles fetes fossin iguals o semblants, que coin­ cidissin   cronologicament.  Som   conscients, pero, que el jaciment és molt petit en exten­ sió, jaque  l'estrat amb  més superfície és de 22
m2
 
,pero quasi tots els nivells han donat  prou varietat de cera mica de períodes diferents per­ que  totes les restes trobades  arri bin a servir d'una no  menyspreable  ajuda.



*Des d'aquí el meu agralment a l'amic Joan Miró i Guitó  per la seva desinteresada col·laboració en aquest treball i alllarg de molts anys de recerca en el món de l'arqueologia.


29


La seva excavació fou  portad..a  terme  pe! Grup de Prehistoria i Arqueología  del Museu de Berga (1).
Els  treballs  d'excavació foren  iniciats  el 15 de  julio!de  l'any  1962 i continuaren fins el
1969, sense  excavar-hi els anys  1965, 1967  i
1968.


SITUAC

La Canal deis Avellaners esta situada a la Ser­ ra de  Queralt, Pre-pirineu Bergueda. Massís formar  per un anticlinal  amb  materials calca­ ris del cretaci, oligoce i eoce, conseqüencia del fenomen de convulsió orogenica  del terciari anomenat plegament  al pí.
El jaciment de la Canal del Avellaners una
al ada sobre el nivell del mar de 945 m voltat de tarteres  plenes  de roques  nummulítiques, i d'una vegetació molt espessa que la tapa, en l'actualitat, completament.
La seva localització és facil, ja que és situa­ da molt al centre de la muntanya  i dos punts de referencia: a la seva dreta hi ha la Cova de Santa Elena (lloc on segons la tradició fou tra­ bada la imatge de la Marededéu  de Queralt), i  a !'esquerra  el Balcó de Garreta  (lam. 1).
Per arribar-hi hem d'agafar la carretera que va de Berga a Sant  Llorende  Morunys; un cop  passada la cru"illa  on  s' inicia la carretera que va al Santuari  de Queralt i als Rasos de Peguera, veurem, passats uns 150 m, una casa


actualment en  runes anomenada la Vinyeta; aiia mateix s'hi dibuixa un camí que de mane­ ra quasi  rectilínia  s'enfila  muntanya amunt, fins arribar a una tartera. Sobre mateix i a !'es­ querra  veurem  l'esquerda  anomenada Canal deis Avellaners. El seu nom, com és logic, pro­ deis molts avellaners que creixien en aquel! indret, sobretot  abans de l'incendi que va mal­ metre  tota la vegetació de la muntanya l'any
1978.
Des d'allí es divisa un ampli  horitzó, i des­ taquen, sobretot, els massissos del Montseny i  de Montserrat.


EL JACIMENT

La Canal deis Avellaners és una esquerda ober­ ta a les roques calcaries de la muntanya, amb fortes erosions  posteriors. Gracies  a aquestes erosions  s'hi  pogueren  acumular molts  sedi­ ments que ajudaren en gran mesura a separar, en el seu moment, els !l.laterials arqueologics que s'hi  anaven acumulant com a conseqüen­ cia del continuar habitat.
La planta de la Canal deis Avellaners, abans de la seva excavació, era lleugerament  de for­ ma triangular, amb unes mides de 2,95 x 10,40 m.Aquesta planta va anar variant a mesura que profunditzavem en l'excavació. En arribar a la profunditat  de 4 m, la llargada de la planta que­ da redu"ida a 7 m.Aprofundint més en el jaci­ ment, aquesta llargada es mantingué, amb molt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada